Всеки е чувал поверието булката да носи „нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо“ на своята сватба. Но знаеш ли откъде идва и какво е значението на този обичай?

За пръв път това „стихче“ се появява в далечната 1871 година в списание Сейнт Джеймс (The St. James’s Magazine). До 1883 г. то вече официално се превръща в традиция, която булките в Ланкашър, Великобритания спазвали, за да са сигурни, че брачният им живот ще бъде щастлив и изпълнен с късмет.

Моминско разгадава какво е значението на всеки един от тези предмети! 

1. Нещо старо

В миналото булката е носила „нещо старо“, за да предпази себе си и бъдещите си деца от уроки и зли мисли. Днес „нещо старо“ се е превърнало по-скоро в символ на приемствеността на рода – много често булката носи старинно бижу или друг предмет, който се предава през поколенията.

Съвет от Моминско: Използвай парфюма от първата ви среща като твоето “нещо старо” на сватбата.

2. Нещо ново

„Нещо ново“ може да бъде елемент от облеклото на булката – без значение дали самата рокля, булото, бижута или обувки. Този нов елемент трябва да внесе оптимизъм за новото начало на бъдещото семейство.

Съвет от Моминско: Една по-нестандартна идея за твоето „нещо ново“ – новата фамилия, която ще приемеш. Можеш да избродираш името на роклята си или на панделката на букета.

3. Нещо назаем

„Нещо назаем“ се взима от семейство или приятел, който е щастливо женен. Този елемент има силата магически да пренесе на новото семейство поне частица от семейното щастие и радостта на притежателя. 

В миналото хората са вярвали, че уроките могат да оставят булката бездетна. Затова често в сватбения ден тя вземала назаем бельото на жена, която вече е станала майка. Така успявала да залъже „проклятието на лошия поглед“, че вече е била бременна и нещастието да я пропусне.

Съвет от Моминско: Препоръчваме ти вместо чуждо бельо, да заемеш песента от първият танц на двойка, на която се възхищаваш и която те вдъхновява да обичаш.

4. Нещо синьо

В много култури по целия свят се смята, че синият цвят предпазва от уроки и зли помисли. „Нещо синьо-то“ символизира също любовта, чистотата  и предаността, които младоженците ще споделят в своя общ живот оттук нататък.

Тази година синьото (по-точно класическото синьо) придобива и друга символика. Този цвят е обявен за Цвят на 2020 от института Pantone и носи послание за спокойствие, увереност и стабилна основа, на която да стъпим, навлизайки в новото десетилетие, в новия етап от нашия живот. Доста подходящо, не мислиш ли? 

Съвет от Моминско: Използвай синия цвят в самата сватба – например, да избереш сервиз или салфетки в синьо или да облечеш шаферките в син цвят.  Можеш да бъдеш още по-дръзка и да избереш синя булчинска рокля. 

А какво ще е твоето нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо?

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *